Saturday, October 24, 2009

TERIMA KASIH!!!!

Assalamualaikum..Alhamdulillah,masih lagi diberi kesempatan untuk menulis dalam blog rasmi Kolej Kediaman ini. Meskipun terasa badan masing-masing dah mula sakit2,kaki dah lenguh2 malahan tak kurang juga diserang demam yang tak kebah2 memandangkan kesibukan membuat persediaan menyambut rombongan pemantau BPG bagi Pertandingan Keceriaan Kolej Kediaman IPG Malaysia yang akhirnya tiba di penghujung lawatan pada hari semalam.

Alhamdulillah,prestasi dan persediaan IPG kita antara yang terbaik memandangkan segala perfailan kemas dan mengikut prosedur yang sepatutnya,kawasan kolej kediaman dalam keadaan teratur dan layanan dan sambutan yang diberikan oleh setiap blok kolej kediaman kepada rombongan pemantau mesra dan sopan..Inilah antara 'feedback' yang kita terima daripada pasukan pemantau yang nampaknya berpuas hati dengan persediaan yang kita lakukan.

Secara keseluruhan, keadaan prasarana dan infrasturktur luaran yang disediakan di kolej kediaman IPG kita memuaskan hati pasukan pemantau tapi dalam keseronokan menerima pujian,ada beberapa perkara yang perlu kita renungkan bersama. Lebih kurang 'post-mortem' lah nie..Pihak kami hanya menyampaikan dan harap anda menerima teguran pasukan pemantau BPG ini secara baik dan melakukan perubahan ke arah yang lebih baik sekaligus memberikan imej penghuni kolej kediaman yang baik pada tatapan umum.

Antara perkara yang diberikan teguran ialah:

1. Kehadiran kucing di blok kolej kediaman kita menyebabkan suasana kolej kediaman agak kurang kondusif. Hal ini kerana, menurut salah seorang pegawai berkenaan : Kehadiran kucing di blok penginapan pelajar akan mengundang penyebaran beberapa penyakit seperti asma dsb. Jadi, selepas nie mungkin ketua blok dan penghuninya ada cara macam mana nak kurangkan kehadiran kucing nie kerana pihak kami turut mendapati kehadiran bapak kucing, mak kucing dan anak2 kucing menyebabkan riak muka para pagawai ini agak kurang senang. Mohon perhatian anda yer??

2. Dalam sesi pemantauan ini, bilik2 terpilih dibuka menggunakan 'masterkey'. Salah satu perkara yang ditegur ialah penggantungan baju2 di dalam bilik2. Kehadiran baju2 anda yang bergantung adalah salah satu perkara yang ditegur kerana rekod BPG menunjukkan penyebaran penyakit asma dan batuk dalam kalangan penghuni kolej kediaman/tempat penginapan pelajar adalah disebabkan oleh kehadiran habuk atau hama yang berpunca daripada baju2 yang bergantungan di dlaam bilik. Keadaan baju yang bergantungan di dalam bilik ini juga menjadikan pemandangan mata yang kurang enak dan menimbulkan bau yang kurang selesa sedangkan pihak kami sedia maklum bahawa bilik2 anda memang cantik2 belaka.Tapi lagi cantik kan kalau tiada baju2 yang bergantungan tu???

3. Pihak BPG amat2 mengharapkan kolej kediaman IPG kita terutamanya ketua2 blok meneruskan usaha2 mengindahkan kolej kediaman dan diharapkan dapat dikekalkan kerana pihak mereka berhajat untuk membuat pantauan sekali lagi pada tarikh yang akan ditentukan kelak.

Terima kasih atas segala usaha dan penat-lelah anda. Setinggi2 penghargaan kepada:
Para warden, pengurusan Kolej Kediaman IPG-KPI, organisasi Kolej Kediaman 2009/2010, ketua2 blok kolej kediaman yang turut sama merasai tempoh persediaan pemantauan BPG ini dan semua penghuni kolej kediaman yang rata-rata mengorbankan waktu rehat dan tidur petang, bersengkang mata menahan ngantuk dan berhabis tenaga dan wang bagi memastikan kolej kediaman masing2 dalam keadaan teratur, kemas dan kondusif. Alhamdulillah,semoga usaha ini berkekalan hendaknya. Amin.

No comments: